Kölcsönzés


Göteborg könyvtáraiban magyar nyelvű könyvek, hangoskönyvek és DVD-filmek kölcsönözhetők. A legtöbb média a városi könyvtárban (Götaplatsen) az idegennyelvű- és a gyerekrészlegen található.
Göteborgban 20 kerületi könyvtár van.
Magyar könyvek több kerületi könyvtárban is találhatók. A városi könyvtárba (Götaplatsen) és a kerületi könyvtárakba is  lehet magyar nyelvü könyveket rendelni az interneten keresztül. 
A legtöbb magyar könyv Kortedalán és Västra Frölundán található, de magyar könyvek bármelyik kerületi könyvtárba megrendelhetök. A könyvtárosok szívesen segítenek könyveket rendelni a kerületi könyvtárakban. Foldulj hozzájuk bizalommal!

Mivel a könyvtárak 2011-től úgynevezett ”lebegő állománnyal” is rendelkeznek, a legegyszerűbb a katalógusban az interneten keresni a könyveket, és megrendelni a kerületi könyvtárba.
A ”lebegő állományt” a következő médiumok képezik: krimi, fantasy, hangoskönyvek, DVD-filmek, idegennyelvű irodalom. Ezen kívül minden olyan médium, ami 2011 óta került be a könyvtárak állományába. Ez azt jelenti, hogy ezek a könyvek abban a kerületi könyvtárban maradnak, ahol visszaadják őket.
A könyvtáros bármelyik könyvtárban szívesen segít könyveket megrendelni.
Az interneten keresztül otthonról is megrendelhetők a könyvek, ha a göteborgi könyvtárak katalógusában keresünk. Ehhez egy kölcsönzőkártyára és egy PIN-kódra van szükség.

Könyvek előjegyzése vagy rendelése az interneten keresztül

Mivel a magyar könyvek több göteborgi könyvtárban vannak szétszórva, a legegyszerűbb a helyi könyvtárba megrendelni őket az interneten keresztül. Próbáld ki most!

  1. Először is keresd elő a göteborgi kölcsönzőkártyádat.
  2. A blogon található könyvleírások alatt találsz egy “Kölcsönözd itt!” feliratot. Kattints rá!
  3. A göteborgi könyvtárak GOTLIB katalógusába kerültél, éppen a könyv leírásához. A bal felső sarokban találsz egy ”Reservera” gombot. Kattints rá!
  4. Itt svéd nyelvű információt találsz arról, mit kell tenned. Tehát – töltsd ki a rubrikákat: vezetéknév, kölcsönzőkártya száma, PIN-kód. Azután válaszd ki, melyik könyvtárban szeretnéd kölcsönözni a könyvet. Oda fog megérkezni, és akkor kapsz egy üzenetet e-mailben vagy postán.
  5. Ennyi az egész! Ha mégsem sikerült, menj el a könyvtárba, és kérd meg a könyvtárost, mutassa meg, hogyan kell könyvet rendelni az interneten keresztül, vagy kérd tőle, hogy ő rendelje meg a könyvet a számodra.

Hogyan találod meg a magyar könyveket a Gotlib katalógusban?

A Gotlib katalógus itt található: www.encore.gotlib.goteborg.se

A föoldalon írj be a keresöbe egy *-ot (csillagot), és nyomd meg a keresés gombot, ami egy háromszög egy körben. (Ez a csillaggal való keresés csak a föoldalon müködik!)

A bal oldalon a Språk alatt keresd meg az Ungerska szót. Kattints rá! Már válogathatsz is a magyar könyvek között.

Hogyan keresgélj a könyvek között a blogon?

A Magyar Könyvek Göteborgban blog jobb oldalán keresd meg a ”VÁLOGASS TÉMÁK SZERINT” feliratot! Itt témák, írók, korcsoportok szerint válogathatsz.


Könyvtárközi kölcsönzés a stockholmi Nemzetközi Könyvtárból

A stockholmi Nemzetközi Könyvtárból (Internationella biblioteket) valamennyi svédországi könyvtárba lekérhetök könyvek könyvtárközi kölcsönzéssel.

Válogass a Nemzetközi Könyvtár magyar könyvei közül a katalógusban.