2012. március 28.

John Le Carré: Suszter, szabó, baka, kém


Az angol hírszerzés legfelsőbb soraiban áruló rejtőzik, egy beépített ügynök, aki magának Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. Amit az áruló tud, tudja Karla is. A Körönd legféltettebb titkait. És hogy teljes legyen a kép, Karla gondosan kiválogatott, meg- vagy átírt információkat juttat el az angoloknak. A legtöbben azt sem hajlandóak elismerni, hogy baj van. A legtöbben még csak bele sem mernek gondolni abba, hogy az áruló révén Karla minden egyes lépésükről tud. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van. Kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt, aki állhatatos munkával, bulldogkitartással és legendássá vált kihallgatási technikájával csapdát állít a soraikba férkőzött szovjet kémnek, és rajta keresztül Karlának, örök ellenfelének, a titokzatos szovjet kémfőnöknek. A méltán népszerű Karla-trilógia első részét most az olvasó új fordításban veheti kézbe, és a kötetben helyet kapott John le Carré magyarul eddig meg nem jelent írása Kim Philbyről, a legendás szovjet kémről.

A könyvből a 70-es években angol filmsorozat készült, ami dvd-n kölcsönözhető a göteborgi könyvtárakban. A filmsorozat a könyv cselekményét követi.

A 2011-ben készült film eleje Budapesten játszódik. A svéd rendező, Tomas Alfredson, kicsit új megvilágitásban láttatja az eseményeket. Ha szeretnéd megérteni ezt a filmet, olvasd el először a könyvet.


Kölcsönözd a könyvből készült angol filmsorozatot itt!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése