2012. május 17.

Találkozó Nógrádi Gábor íróval


A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör által 8. alkalommal megrendezett hu.se.t vagyis Göteborgi Magyar Napok egyik programpontjaként a Tavaszi Szél göteborgi gyerekcsoport tagjai Nógrádi Gábor íróval találkoztak 2012. május 12-én. A találkozóra a göteborgi Cosmopolitan Galériában került sor.
Nógrádi Gábor rutinos előadó, hiszen az elmúlt hat évben több, mint 700 találkozót tartott Magyarországon, ahol iskolákban, könyvtárakban beszélt a gyerekeknek könyveiről, filmjeiről és az olvasás fontosságáról.
Nógrádi Gábor sok humorral beszélt munkájáról, könyveiről és filmeiről. Többeket is elvarázsolt kiváló előadásával. Első ifjúsági könyve, a Gyerekrablás a Palánk utcában 1983-ban jelent meg. A történet hősét saját fiáról, Bencéről mintázta. A könyvből 1985-ben sikeres film készült, s ebben Bence játszotta a főszerepet. A Gyerekrablás a Palánk utcában folytatásaként jelent meg a Hecseki és a kedves betörők.
Az író mesélt a gyerekeknek a filmgyártásról, a filmek világáról, amit jól ismer, hiszen több magyar filmnek is ő írta a forgatókönyvét, így a Hyppolit, a Meseautó vagy az Egy szoknya, egy nadrág is az ő nevéhez fűződik. A legismertebb talán a Sose halunk meg. Nógrádi Gábor legkedvesebb filmje a Csocsó, amelynek főszereplője és rendezője Koltai Róbert.
Nógrádi Gábor elmondta, hogy a forgatókönyvek mellett a regények írása még mindig közelebb áll a szívéhez. Bár könyveit úgy írja, hogy azokból filmet lehessen készíteni.
PetePite című gyermekkönyve 2000-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat, 2002-ben pedig az IBBY (International Board on Books for Young People), a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa az év legjobb ifjúsági könyvének járó díjjal tüntette ki. A PetePitében apa és fia cserél szerepet. A könyv sikere után született meg Az anyu én vagyok!, amelyben anya és lánya bújik egymás bőrébe, s ez többek szerint még jobb lett.
A göteborgi gyerekek és szüleik, nagyszüleik jót derültek, amikor az író a Segítség, ember! és a Hogyan neveljünk? írásaiból olvasott fel. A szórakoztatás mellett a könyvek célja a nevelés, ismeretterjesztés is.
Nógrádi Gábor kedvenc könyve az Édes Munyimunyi, ami Franciaországban játszódik. A Gyerünk haza! szereplői, egy magyar testvérpár, akik Angliában laknak a szüleikkel, és a nyári szünetet egy kis magyar faluban töltik, ahol mindenféle bonyodalomba keverednek.
A bátyám zseniben néhány svéd szó is szerepel, hiszen a könyv főszereplője egy olyan számítógépes programot talál ki, ami egyik nyelvről a másikra fordít, s ezt többen is szeretnék megszerezni. A könyv folytatása Az öcsém zseni.
Igazi izgalmas kémtörténet a Marci öröksége, ami először a neten jelent meg folytatásokban. Ezt a Marci visszavág követte.
Nógrádi Gábor legújabb könyvei, a Papa, ne már! és a Nem vagyok Samu! egy nagypapa és kamasz unokája korántsem felhőtlen kapcsolatáról szólnak humoros formában.
Számomra a legkedvesebbek a Galambnagymama írásai, amiket az Országos Széchényi Könyvtár honlapján is olvashatunk, és a Nézz rám, Mami!, ami egy kemény sorsú nagymamának állít emléket.
A találkozó végén lehetőség nyílt könyvvásárlásra és dedikálásra is.
Felejthetetlen élmény volt Nógrádi Gáborral találkozni. Azt hiszem, sokáig emlékszünk még rá. 
Remélem, hogy a göteborgi gyerekek és szülők a jövőben sok Nógrádi Gábor által írt regényt olvasnak majd. A göteborgi könyvtárakban Nógrádi Gábor számos könyve kölcsönözhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése