2013. január 27.

Könyves szombat a Kortedala Könyvtárban Göteborgban


2013. január 26-án első alkalommal adott helyet a Kortedala Könyvtár Göteborgban a göteborgi könyvtárak által újonnal vásárolt magyar könyvek bemutatójának. A rendezvényre a Kortedala Könyvtár kezdeményezésére került sor.
Göteborgban több, mint 20 kerületi könyvtár található, s a magyar könyvek ezekben kerülnek elhelyezésre igény szerint. Mivel a könyvtárak 2011. óta úgynevezett lebegő állománnyal rendelkeznek, az idegennyelvű könyvek, így a magyarok is, abban a könyvtárban maradnak, ahol az olvasók visszaadják azokat. A legtöbb magyar könyv a Global Könyvtárban, Härlandán, Kortedalán és Västra Frölundán kölcsönözhető. Az új trend az, hogy a Gotlib nevű katalógus segítségével az interneten keresztül kell megrendelni a könyveket a kerületi könyvtárakba. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Könyvek Göteborgban blog.
2012-ben 34 felnőtt-, valamint 50 gyermek- és ifjúsági könyvet vásároltak a göteborgi könyvtárak magyar nyelven. Tavaly a könyvtár magyar állománya a magyar kiadók által ajándékozott könyvekkel is gazdagodott. Köszönet illeti ezért a következő kiadókat: Animus Kiadó, Cerkabella Kiadó, Ciceró Kiadó, Geopen Kiadó, Könyvmolyképző Kiadó, Kolibri Kiadó, Manó Könyvek Kiadó, Móra Kiadó.
Január-26-án a könyves szombat gyerekprogrammal kezdődött 11 órakor. A legkisebbeket papírszínház szórakoztatta. Hamupipőke meséjét nézték végig szüleikkel együtt.
A program után az új könyvek bemutatására került sor. A könyvek korcsoportok szerint nyertek elhelyezést az asztalokon. Mindenki kedvére válogathatott, lapozgathatott, olvasgathatott. Az érdeklődők több könyvet is kikölcsönöztek. Kellemes, jó hangulatú beszélgetésekre került sor süti, kávé, tea mellett.
A könyvbemutatót író-olvasó találkozó követte. Lipcsey Andersson Emőke Göteborgban élő írónő munkásságáról beszélt, sok-sok érdekességgel fűszerezve mondanivalóját.
Az írónőnek eddig egy verseskötete jelent meg Sziklarajzok címen és három regénye: Ördöghinta, Kés, villa, sms és Taurus blogja.
Reméljük, a könyves napnak folytatása is lesz, ha sűrűbben nem is, talán évente. Ehhez persze az kell, hogy minél többen kölcsönözzék a magyar könyveket. Hiszen a könyvtár csak akkor vásárol újabb magyar könyveket, ha azokat olvassa is valaki.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése