2016. december 17.

Mörk Leonóra: A Hellinger-Madonna


1525, Wittenberg, Szászország. A szász választófejedelem híres udvari festője, Lucas Cranach szomorú szemű fiatal nő portréját festi meg. A mű csak látszólag egyszerű arckép, a mester gondoskodik róla, hogy a festmény rejtett üzenetéből a figyelmes szemlélő kiolvashassa a lány tragikus történetét. 
1897, München Katharina, a magányos fiatal lány rokonai durvasága elől menekülve a müncheni magyar festőkolónia egyik művészéhez fordul segítségért. A találkozásból szerelem, majd házasság lesz, és a pár hamarosan Magyarországra költözik. De vajon el lehet-e felejteni azt a megrázó élményt, amely örökre megváltoztatta a sorsukat? 
2013, Budapest Kata, az elegáns pesti galéria művészettörténésze a szakmájában nagyon sikeres, a szerelemben jóval kevésbé. Egy fájdalmas csalódást követően úgy dönt, kipróbálja a Hellinger-féle családállítást, ahol bebizonyosodik, magánélete kudarcaira a múltban kell keresnie a magyarázatot. Élményei akkor nyernek értelmet, amikor egy hetven évvel korábban eltűnt családi festmény után kutatva Németországba utazik és megismerkedik a mű új tulajdonosával. Johannes, a weimari ügyvéd nem hajlandó megválni a képtől, ám meglepő ajánlatot tesz a lánynak. Kata igent mond a férfinak, akivel közösen próbálják meg felderíteni a festményt övező rejtélyt, és miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz, rájönnek, hogy a Madonna jóval több titkot őriz, mint valaha sejtették volna. 
A századelőtől napjainkig ívelő és a műkincs-kereskedelem izgalmas világába vezető regény egy fordulatos nyomozás és egy szenvedélyes szerelem története.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése